santai-santai


Sunday, 6 May 2012

TIPS PEMAKANAN

 MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH SAW


Salam Ukhuwah..~

 1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.
 2. Kurma – Nabi saw bersabda rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan. 
 3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir
 4. Anggur – Nabi saw suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut. 
 5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.
 6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi saw bersabda wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya. 
7. Susu – Nabi saw bersabda susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan. 
 8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga. 
9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut. 
 10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari. 
 11. Cuka – Nabi saw selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali). 
12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati. Sila share dengan rakan yang lain. Salam Ukhuwah..~



Saturday, 5 May 2012

Wednesday, 4 April 2012

MAKANAN TRADISI MASYARAKAT TERENGGANU

EMMM....CERITA PASAL MAKAN SEMUA ORANG SUKA KAN...pagi makan,tengahari makan,malam makan....kalau tak makan memang takleh buat kerja....apa yang penting bila makan kena bayarlah kan.....hehee...Bercerita mengenai NEGEI TERENGGANU DAHULU YER.dan sedikit mengenai makanan tradisional masyarakat Terengganu....

JOM KITA LIHAT

PETA NEGERI TERENGGANU

BENDERA NEGARI TERENGGANU
LAMBANG NEGERI TERENGGANU

Tuesday, 3 April 2012

MAKANAN TRADISI ORANG TERENGGANU.....JOM LIHAT....PASTI TETAMBAT


1.KEROPOK LEKOR DAN KEPING

Cerita pasal keropok mesti orang teringat terengganu kan....maner tak terkenal....ingat Kg. Losong mesti ingat Terengganu..Sekarang kat maner2 ader keropok tapi tak sama kat tempat sendiri.....X BLEH LAWAN PUNYER....kalau dtg tganu mesti cuba tau... kalau x rugilah.....
      Keropok lekor ni boleh di makan goreng ataupun rebus. cicah dengan sos cili....pehhhh mmg sedap n lazat. kalau nak MAKAN masa panas tu yang sedap....makan sekali berkali-kali tambah heheee...pasal keropok keping pula kenalah goreng dulu pastu cicah dengan sos jgak...mmg rangup dan sedap...
      Jalan-jalan kat terengganu ni maner-maner kdai pasti ader yang menjual kropok ni...JGN RISAULAH...kat Losong, pengkalan stor, ajil, bukit tok bak , kemaman maner2 jelah.....yg pasti kene cuba n beli byak2 buat cenderahati kat kwn2 yer....
  
     1. JENIS-JENIS KEROPOK

KEROPOK REBUS









 
KEROPOK SIAP DIGORENG

KEROPOK KEPING MENTAH







 
KEROPOK KEPING SIAP DIGORENG