MAKANAN TRADISI ORANG TERENGGANU.....JOM LIHAT....PASTI TETAMBAT
1.KEROPOK LEKOR DAN KEPING
Cerita pasal keropok mesti orang teringat terengganu kan....maner tak terkenal....ingat Kg. Losong mesti ingat Terengganu..Sekarang kat maner2 ader keropok tapi tak sama kat tempat sendiri.....X BLEH LAWAN PUNYER....kalau dtg tganu mesti cuba tau... kalau x rugilah.....
Keropok lekor ni boleh di makan goreng ataupun rebus. cicah dengan sos cili....pehhhh mmg sedap n lazat. kalau nak MAKAN masa panas tu yang sedap....makan sekali berkali-kali tambah heheee...pasal keropok keping pula kenalah goreng dulu pastu cicah dengan sos jgak...mmg rangup dan sedap...
Jalan-jalan kat terengganu ni maner-maner kdai pasti ader yang menjual kropok ni...JGN RISAULAH...kat Losong, pengkalan stor, ajil, bukit tok bak , kemaman maner2 jelah.....yg pasti kene cuba n beli byak2 buat cenderahati kat kwn2 yer....
1. JENIS-JENIS KEROPOK
KEROPOK REBUS |
KEROPOK SIAP DIGORENG |
Nasi Dagang mmemang sangat tersohor dan sinonim di Terengganu. kebiasaannya nasi dagang di makan waktu pagi dan ada juga waktu malam mengikut selera masing-masing.Nasi dagang di jual di mana-mana gerai dan mudah didapati.Sesiapa yang datang ke terengganu pasti mencuba merasainya. Harga pula sangat berpatutan. Boleh di dapati di pasar2 malam sekitar Terengganu.
NIKMATILAH NASI DAGANG DI TERENGGANU...
No comments:
Post a Comment